
Laureaci Wojewódzkiego Konkursu „Polacy w świecie znani z ….”
2025-03-10
Hejt, cyberprzemoc, mowa nienawiści i związane z tym konsekwencje
2025-03-13W piątek 7 marca br. w szkolnej pracowni gastronomicznej uczniowie klas technikum żywienia zmierzyli się z potrawami kuchni amerykańskiej. Jest to druga edycja konkursu, a jego głównym celem jest pogłębianie wiedzy o kuchni obcych narodów.
Kucharze mieli wykazać się znajomością przygotowania dań kuchni amerykańskiej oraz przygotować talerze degustacyjne dla komisji konkursowej. Ocenie podlegały smak i aromat, dobór składników, wygląd i aranżacja, kreatywność, prawidłowe zastosowanie technik kulinarnych, odpowiednie i właściwe przygotowanie produktów oraz sprzętu. Racjonalne wykorzystanie surowców, higiena i czystość w czasie i po zakończeniu pracy, profesjonalizm oraz czas pracy.
Komisja Konkursowa w składzie: Anita Strzelecka i Joanna Lorc wyłoniła zwycięzców:
- I miejsce Zuzanna Woźniak za hot doga z prażoną cebulą i bułką własnego wypieku,
- II miejsce Sandra Adamczewska za burgera z karmelizowaną cebulą, sosem serowym oraz bułką własnego wypieku,
- III miejsce Juliusz Kaczmarczyk za cheesburgera z krążkami cebulowymi, chipsem z boczku oraz bułką własnego wypieku.
Serdecznie gratulujemy. Mamy nadzieję, że ta forma konkursu na stałe wpisze się w kalendarz wydarzeń szkolnych.