Młodzież zapobiega pożarom
2022-06-06SUKCES EKONOMISTKI
2022-06-08W roku szkolnym 2021/2022 nauczyciele technikum żywienia i usług gastronomicznych przeprowadzili dwie innowacje pedagogiczne.
Pierwsza z nich- założenie ogródka ziołowego – jest ściśle związana z kwalifikację HGT.02 Przygotowanie i wydawanie dań. Dzięki samodzielnie posadzonym ziołom oraz ich pielęgnacji, możemy używać ich do przyprawiania oraz dekorowania potraw. Dodatkowo uczniowie nauczyli się rozpoznawać różne gatunki ziół.
Drugą innowacją były zorganizowane warsztaty florystyczne, które świetnie wpisują się w kwalifikację HGT.12 Organizacja żywienia i usług gastronomicznych. Uczniowie mogli poznać techniki tworzenia lasów w szkle oraz leśnych kompozycji kwiatowych, a także dekoracji stołów. Podjęte działania cieszyły się ogromnym zainteresowaniem oraz zaangażowaniem naszych uczniów.
Uważamy, że nie ma nic lepszego, jak łączenie praktyki z nauką.