Drużynowy Tenis Stołowy Chłopców
2024-11-20„Samorząd terytorialny blisko nas”
2024-11-22W dniu 21.11.2024 r. uczennica klasy IV technikum żywienia Agnieszka Cieśla wzięła udział w IV Międzyszkolnym Konkursie Wiedzy z Zawodu Technik Żywienia i Usług Gastronomicznych. Organizatorem Konkursu jest Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego im. Jana i Jędrzeja Śniadeckich w Poznaniu.
Celem Konkursu jest:
- promowanie i podniesienie rangi zawodu technik żywienia i usług gastronomicznych,
- aktywizowanie młodzieży do doskonalenia zawodowego poprzez pogłębianie wiedzy teoretycznej i umiejętności praktycznych w zakresie przedmiotów zawodowych,
- rozwijanie pasji, zainteresowań i uzdolnień związanych z organizacją żywienia i usług gastronomicznych,
- rozwijanie współzawodnictwa między uczniami,
- nawiązanie współpracy i wymiana doświadczeń między uczniami, szkołami i zakładami pracy.
Zadania konkursowe miały charakter teoretyczny z elementami praktycznymi. Agnieszka musiała odpowiadać na pytania z następującej tematyki: żywienie człowieka, technologia gastronomiczna oraz obsługa konsumenta.
Zadania praktyczne polegały na rozpoznaniu: egzotycznych owoców, warzyw, nasion roślin strączkowych, specjalistycznych sztućców.
Rywalizacja między uczniami była bardzo wyrównana i zacięta. Agnieszka walczyła w dogrywce o podium jednak nie udało się go zdobyć. Mimo wszystko zaprezentowała świetny poziom wiedzy i godnie reprezentowała naszą szkołę, za co bardzo dziękujemy.