Wiktoria Szychta finalistką Ogólnopolskiego Festiwalu „Śremska Nuta 2020”
2020-10-13Dzień Nauczyciela
2020-10-148 października 2020 r. w Zespole Szkół nr 1 w Wągrowcu odbyła się „Plenerowa Kawiarenka Zdrowia” dla uczniów klas I. Celem projektu była promocja zdrowia, poszerzenie wiedzy na temat zdrowego odżywiania.
Uczniowie klas I uczestniczyli w degustacji owocowo-warzywnej. Dla nich przygotowano szaszłyki z owoców, desery z jogurtów naturalnych z bakaliami i owocami, koktajle z mango z nasionami chia i borówkami czy grillowane warzywa. Potrawy do degustacji przygotowały klasy żywieniowe pod opieką p. Joanny Lorc oraz p. Anity Strzeleckiej. Spotkanie zorganizowano w szkolnej kawiarence „Pod chmurką”.
W trakcie projektu przeprowadzono konkurs kulinarny „Idealne II śniadanie”. Konkurs adresowany był do uczniów klas I. Każda grupa przygotowała idealny zestaw śniadaniowy, który zawierał różnego typu owoce i warzywa. Komisja konkursowa, w składzie: p. Joanna Lorc, p. Anita Strzelecka oraz p. Monika Janas, oceniała staranność i oryginalność podania potrawy, różnorodność składników użytych w zestawie śniadaniowym. Ważnym kryterium był udział owoców i warzyw w przygotowanym posiłku.
W konkursie kulinarnym „Idealne II śniadanie” miejsce I zajęła klasa I Tie. Przygotowała ona duży zestaw śniadaniowy, w którym pojawiło się wiele prozdrowotnych składników żywieniowych. II miejsce w konkursie przyznano klasie I Tżf. Miejsce III zajęła klasa I Tl a miejsce IV klasa I Tmg. Wszystkie prace konkursowe wyróżniały się estetyką podania, wielobarwnością produktów żywieniowych wykorzystanych do przygotowania posiłku. Laureaci konkursu otrzymali puchary, pamiątkowe dyplomy oraz książki o zdrowym odżywianiu. Nagrody do konkursu „Idealne II śniadanie” ufundowało Starostwo Powiatowe w Wągrowcu.