
PŁYWANIE DRUŻYNOWE
2024-10-24
Erasmus + szkolenia dla nauczycieli
2024-10-25Po raz szósty w naszej szkole odbył się Szkolny Konkurs Wiedzy o Żywieniu.
Celem konkursu jest:
- upowszechnianie szeroko rozumianej wiedzy o żywieniu i żywności,
- rozwijanie zainteresowań uczniów tą tematyką,
- inwestowanie w zdrowie społeczeństwa.
W tegorocznej edycji wzięło udział 60 uczniów technikum żywienia i usług gastronomicznych, spośród których wyłonieni zostali reprezentanci do etapu okręgowego Ogólnopolskiej Olimpiady Wiedzy o Żywieniu. Zadaniem uczestników było rozwiązanie testu pisemnego składającego się z 40 pytań. Tematyka konkursu była następująca:
- Ryby i owoce morza – przetwórstwo i zastosowanie w żywieniu;
- Mięso i przetwory mięsne- technologia i zastosowanie w żywieniu;
- Żywność wspierająca odporność.
Niezmiernie miło nam ogłosić zwycięzców:
- miejsce- Agnieszka Cieśla klasa 4 Tż;
- miejsce- Erwin Danelski klasa 3 Tż;
- miejsce ex aequo- Eliza Grewling klasa 4 Tż, Małgorzata Sergiel klasa 3 Tż.
Do etapu okręgowego Olimpiady Wiedzy o Żywieniu zakwalifikowała się Agnieszka Cieśla oraz Erwin Danelski i to oni będą reprezentować naszą szkołę w dalszych zmaganiach. Etap okręgowy olimpiady odbędzie się w Zespole Szkół Gastronomicznych w Poznaniu. Wszystkim uczestnikom serdecznie dziękujemy, zwycięzcom szczerze gratulujemy, a Agnieszce i Erwinowi mocno kibicujemy!