Akcja „dlaczego nie należy bać się hospicjum?”:)))
2024-12-02Światowy Dzień Walki z AIDS
2024-12-0428 listopada 2024 r. uczniowie naszej szkoły mieli okazję wziąć udział w akcji zorganizowanej przez Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu pod nazwą „Dzień z pasją do żywności”.
Grupa uczniów klasy IV Tż pod opieką p. Joanny Lorc oraz p. Anity Strzeleckiej uczestniczyła w warsztatach tematycznych: „Puffing- Nowoczesne przekąski” oraz „Mikrokapsułki– jak to działa?” Uczniowie dowiedzieli się, w jaki sposób z rodzynki zrobić chrupkę, a z szynki chipsy. Samodzielnie mogli wykonać mikrokapsułki, w których był umieszczony popularny owocowy napój. Korzystali również z wielu innych atrakcji przygotowanych przez uczelnię – wykładów tematycznych, quizów, próbowania ciastek z mąki ze świerszczy czy lodów mrożonych w sposób niekonwencjonalny.
Ciekawą atrakcją była możliwość zrobienia wymazu z ręki, telefonu, aby sprawdzić ile bakterii osadza się na ciele, czy telefonie. Była to bardzo udana wyprawa, podczas której nawiązana została stała współpraca z uczelnią.