Technik żywienia i usług gastronomicznych
Technikum żywienia i usług gastronomicznych stworzone jest dla ludzi lubiących przygody ze sztuką kulinarną, dbających o zdrowe odżywianie oraz dla wszystkich ludzi przedsiębiorczych oraz pracowitych. Uczniowie technikum żywienia i usług gastronomicznych kształtują umiejętności związane z planowaniem i organizacją żywienia w zakładach żywienia zbiorowego i żywienia rodziny. Uczniowie uczą się urządzać zakłady gastronomiczne, projektować i aranżować wnętrza sal konsumpcyjnych, umiejętnie sporządzać potrawy zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia, estetycznego ich podania i prawidłowej obsługi konsumenta.
Technik żywienia i usług gastronomicznych to osoba, która potrafi:
- sporządzać receptury i kalkulację potraw i napojów,
- sporządzać rozchody magazynowe surowców, kosztorysy usług gastronomicznych,
- stosować sprzęt i aparaturę kontrolno-pomiarową oraz urządzenia do przechowywania żywności w zakładzie gastronomicznym,
- stosować systemy zarządzania bezpieczeństwem zdrowotnym żywności,
- kontrolować procesy w produkcji gastronomicznej i je dokumentować,
- dokonywać oceny towaroznawczej/organoleptycznej żywności i rozróżniać metody jej utrwalania,
- dobierać i stosować maszyny, urządzenia i drobny sprzęt do procesów technologicznych w gastronomii,
- planować jadłospisy zgodnie z zasadami zdrowego i racjonalnego żywienia,
- określać przemiany składników odżywczych, zachodzących w organizmie człowieka,
- stosować nowoczesne techniki i metody kulinarne w sporządzaniu potraw dietetycznych i alternatywnego sposobu żywienia,
- planować produkcję gastronomiczną i obliczać zapotrzebowanie na surowce i półprodukty,
- sporządzać rozliczenia finansowe produkcji i sprzedaży usług gastronomicznych i cateringowych,
- sporządzać karty menu z uwzględnieniem informacji dotyczących wartości odżywczej potraw, alergenów i cen,
- zastosować i oceniać działania związane z promocją usług gastronomicznych i cateringowych,
- stosować w pracy zasady kultury i etyki oraz komunikacji interpersonalnej,
- wykazać się kreatywnością w działaniach i otwartością na wiedzę zawodową,
- przestrzegać przepisów bezpieczeństwa i higieny pracy, ochrony przeciwpożarowej i ochrony środowiska oraz wymagań ergonomii,
- udzielać pierwszej pomocy poszkodowanym w wypadkach przy pracy oraz w sytuacjach zagrożenia zdrowia i życia,
- organizować i udoskonalać pracę zespołu oraz wykorzystywać programy komputerowe w realizacji zadań.

Uczeń w trakcie pięcioletniej nauki w technikum realizuje dwa etapy kształcenia, które są określone w następujących kwalifikacjach:
Kwalifikacja HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań obejmuje zagadnienia:
- oceniania jakości produktów,
- przechowywania żywności,
- obróbki produktów i przygotowania stanowiska pracy,
- obsługi sprzętu gastronomicznego,
- przygotowania dań zimnych, gorących i podstawowych deserów,
- wydawania dań.
Szkoła przygotowuje ucznia w procesie kształcenia do egzaminu zawodowego w zakresie kwalifikacji HGT.02, który odbywa się w klasie III.
Kwalifikacja HGT.12. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych obejmuje zagadnienia:
- oceniania jakości żywności,
- planowania żywienia z uwzględnieniem alternatywnego sposobu żywienia,
- organizowania żywienia w produkcji gastronomicznej,
- wykonywania usług gastronomicznych,
- ekspedycji potraw i napojów.
Egzamin zawodowy w zakresie kwalifikacji HGT.12. –w pierwszym półroczu klasy V.
WYKAZ PRZEDMIOTÓW
Kwalifikacja HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań
- Teoretyczne przedmioty zawodowe:
1.Bezpieczeństwo i higiena pracy w gastronomii.
2.Wyposażenie techniczne zakładów gastronomicznych.
3.Podstawy gastronomii.
4.Technologia gastronomiczna.
5.Zasady żywienia człowieka.
6.Język obcy w gastronomii.
- Przedmioty zawodowe organizowane w formie zajęć praktycznych:
1.Pracownia technologii gastronomicznej.
- Praktyka zawodowa.
Kwalifikacja HGT.12. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych
- Teoretyczne przedmioty zawodowe:
1.Planowanie żywienia człowieka i produkcji gastronomicznej.
2.Podstawy żywienia dietetycznego.
3.Usługi gastronomiczne i cateringowe.
4.Język obcy w gastronomii.
- Przedmioty zawodowe organizowane w formie zajęć praktycznych:
1. Pracownia planowania żywienia i organizacji produkcji gastronomicznej.
2. Pracownia usług i obsługi konsumenta.
- Praktyka zawodowa.
Szkoła organizuje praktyki zawodowe u pracodawców, zapewniając uczniom rzeczywiste warunki pracy, właściwe dla nauczanych kwalifikacji. W cyklu kształcenia przewiduje się organizację dwóch praktyk zawodowych:
- pierwsza praktyka zawodowa w III klasie. Jej program jest ściśle związany z realizacją treści zawartych w kwalifikacji HGT.02.
- druga praktyka zawodowa w IV klasie. Musi być spójna z treściami i umiejętnościami realizowanymi przez szkołę w obszarze kwalifikacji HGT.12.
Propozycje miejsc realizacji praktyk zawodowych dla nauczanych kwalifikacji:
- restauracje wolnostojące i przyhotelowe,
- zakłady żywienia zbiorowego świadczące szeroki zakres usług,
- inne podmioty świadczące usługi gastronomiczne z obsługą kelnerską, stanowiące potencjalne miejsca zatrudnienia absolwentów szkół – mające doświadczenie na rynku usług gastronomicznych, gwarantujące wysoki standard kształcenia praktycznego, w których pracownicy posiadają wysokie umiejętności zawodowe.
Czas przeznaczony na realizację praktyk: 8 tygodni (280 godzin).
Przedmioty w kształceniu zawodowym praktycznym organizowane w formie zajęć praktycznych odbywają się w pracowniach szkolnych.
Klasa I- 5 godzin w tygodniu
Klasa II- 6 godzin w tygodniu
Klasa III- 6 godzin w tygodniu
Nasza pracownia gastronomiczna wyposażona jest w 7 stanowisk roboczych.



W tym miejscu przedstawiamy potrawy przyrządzane przez uczniów naszego technikum. 🙂





Wesoła sesja zdjęciowa naszych uczniów






