Szkolny Konkurs Recytatorski
2023-12-03Światowy Dzień Walki z AIDS
2023-12-05W dniu 1.12.2023 r. uczniowie I i II klasy technikum żywienia i usług gastronomicznych wraz z opiekunami panią Joanną Lorc i panią Anitą Strzelecką odwiedzili Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu.
Celem spotkanie było pogłębienie wiedzy o ocenie jakości sporządzanych potraw i napojów, a także nawiązanie współpracy z Wydziałem Nauk o Żywności i Żywieniu UP w Poznaniu. Spotkanie miało charakter warsztatowy, podczas którego uczniowie po wysłuchaniu wykładu, dokonali oceny sensorycznej produktów bazowych wykorzystywanych podczas produkcji pizzy. Po wykonanej ocenie przystąpili do zajęć praktycznych polegających na przygotowaniu pizzy w wersji tradycyjnej oraz niekonwencjonalnej. W ten oto sposób odkryliśmy nowe połączenia smaków np. pizza ze szprotkami w sosie pomidorowym, czy pizza z czekoladą i orzechami. Ostatnim punktem spotkania było zwiedzanie infrastruktury wydziału. Serdecznie dziękujemy profesorom oraz doktorom za poświęcony nam czas oraz przekazanie cennej wiedzy. Liczymy na dalszą współpracę.