Pożegnanie maturzystów
2024-04-28XXXVIII Turniej Piłki Nożnej Na Trawie
2024-05-0625 kwietnia 2024 roku w naszej szkole zorganizowano finał konkursu o negatywnym wpływie napojów energetycznych na zdrowie młodego człowieka. Celem przedsięwzięcia było upowszechnianie wiedzy na temat szkodliwego działania energetyków oraz promowanie zdrowego stylu życia. W konkursie brali udział uczniowie z klasy 4 Tl, 2 Tż, 3 Tż, 1 Tak, II Tak, 1 Tl1 czy 1Ti1. Komisja konkursowa, w składzie pani Monika Janas-Cieszyńska, pani Beata Klapiszewska-Kaźmierczak, pani Anita Strzelecka, pani Joanna Lorc, po podsumowaniu punktacji, wyłoniła laureatów konkursu. Wśród nich: Agnieszka Cieśla z 3 Tż, Bartosz Rogowski 1 Ti1, Olga Dobrzykowska, Sebastian Czerwiński, Aleksandra Bryzik z 4Tl, Marta Jaskólska z 4Tżf, Katarzyna Cywińska z 4Tl, Marta Chojnacka z 3 Tż, Julia Pędzińska z 3Tż, Eliza Grewling z 3 Tż, Julia Kwiatkowska 1Tak, Antonina Jankowiak z 2Tż. Nagrody w konkursie ufundowało Starostwo Powiatowe w Wągrowcu.
Napoje energetyczne to jedna ze współczesnych używek, po którą sięgają dorośli, młodzież oraz niestety dzieci. Pierwszy napój energetyzujący został wyprodukowany w Japonii w latach 60 XX wieku. W Polsce tego typu napoje pojawiły się na początku lat 90. Napoje energetyczne to gazowane substancje bezalkoholowe, które mają działanie pobudzające. Z założenia mają poprawiać koncentrację, zwiększać szybkość reakcji czy przeciwdziałać zmęczeniu. Analiza działania tego typu napoju pokazuje, że energetyki są słabym źródłem energii. Określenia takie jak „stymulant drink” czy „energy drink” nie mają tu zastosowania. Należy uświadomić sobie, że energetyki są substancjami chemicznymi zamkniętymi w metalowej puszce. Napoje te odznaczają się wysoką zawartością cukru. W ich składzie pojawia się kofeina, tauryna czy inne syntetyczne składniki. Jedna puszka zawiera już od 80 do 120 mg kofeiny. Spożycie 5 puszek napoju energetyzującego może wiązać się z zatruciem kofeiną. Wpływ energetyków na zdrowie człowieka jest zdecydowanie negatywny. Mogą prowadzić do otyłości, insulinooporności, a nawet cukrzycy.