Matematyczny GIGANT
2023-11-27KONKURS HISTORYCZNO-KULTUROWY W NARODOWYM DNIU SZKOCJI
2023-11-30W dniu 28 listopada br. uczennica naszej szkoły Agnieszka Cieśla z klasy 3 Tż wzięła udział w Międzyszkolnym Konkursie Wiedzy z zawodu technik żywienia i usług gastronomicznych. Organizatorem Konkursu był Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego im. Jana i Jędrzeja Śniadeckich w Poznaniu.
Celem Konkursu było:
- Promowanie i podniesienie rangi zawodu technik żywienia i usług gastronomicznych.
- Aktywizowanie młodzieży do doskonalenia zawodowego poprzez pogłębianie wiedzy teoretycznej i umiejętności praktycznych w zakresie przedmiotów zawodowych.
- Rozwijanie pasji, zainteresowań i uzdolnień związanych z organizacją żywienia i usług gastronomicznych.
- Rozwijanie współzawodnictwa między uczniami.
- Nawiązanie współpracy i wymiana doświadczeń między uczniami, szkołami i zakładami pracy.
Zadania konkursowe miały charakter teoretyczny z elementami praktycznymi i obejmowały następujące bloki tematyczne:
- BLOK 1: Żywienie człowieka.
- BLOK 2: Technologia gastronomiczna.
- BLOK 3: Obsługa konsumenta.
Łączna liczba punktów do zdobycia wynosiła 60. Agnieszka zdobyła 41 punktów plasując się na 4. miejscu spośród 10 uczniów. Zabrakło tak niewiele do podium. Agnieszce serdecznie gratulujemy, ponieważ zaprezentowała wysoki poziom wiedzy z zawodu technik żywienia i usług gastronomicznych.