Mistrzostwa Powiatu w Drużynowych Biegach Przełajowych
2023-04-04„Matematyczna manufaktura”
2023-04-17Tuż przed świętami, 5.04.2023 grupa naszych uczniów z klas I TŻ oraz II TŻ wraz z opiekunami panią Anitą Strzelecką i panią Joanną Lorc udała się na wycieczkę warsztatową do Wyższej Szkoły Hotelarstwa i Gastronomii w Poznaniu. Wszyscy uczniowie biorący udział w wycieczce aktywnie uczestniczyli w warsztatach gastronomicznych pod okiem prowadzącego zajęcia dla studentów pana Daniela Woźnickiego oraz jego podopiecznych. Studenci wraz z naszymi uczniami wykonali przepyszne potrawy: danie obiadowe – filet z kurczaka sous vide, fondant z selera, puree ziemniaczano – buraczane i chips z jarmużu. Pod okiem studenta specjalizującego się w cukiernictwie wykonali tartaletki z curdem cytrynowym, mango, owocami lasu oraz wiśnią z bezą włoską. Wszystkie przygotowane dania mogli skonsumować w uczelnianej restauracji. Dania były pyszne, a uczniowie zdobyli nowe umiejętności, doświadczenia oraz znajomości. Poznali też nowoczesny sprzęt gastronomiczny znajdujący się w tamtejszych pracowniach.
Po wyczerpującej, ale bardzo satysfakcjonującej lekcji uczniowie udali się do kina, gdzie mogli się zrelaksować i miło spędzić wspólnie czas.