ZŁOTO I SREBRO DLA GIGANTÓW
2024-02-05W bibliotece szkolnej zapachniało poezją
2024-02-06W piątek 2 lutego br. w szkolnej pracowni gastronomicznej uczniowie klas technikum żywienia przenieśli nas w świat włoskich potraw. Po raz pierwszy odbył się Szkolny Konkurs Kulinarny, w którym uczniowie mieli wykazać się znajomością przygotowania dań kuchni włoskiej. Siedmioro zawodników zaprezentowało swoje talerze degustacyjne z następującymi potrawami: sakiewki naleśnikowe z farszem z ricotty i szpinaku oraz pieczarek, zupa minestrone, gnocchi z kurczakiem w sosie z suszonych pomidorów i wina, tagliatelle z kurczakiem i szpinakiem, spaghetti alla carbonara, pansotti z ziemniakami i ricottą w sosie orzechowym, makaron w sosie cytrynowym z karmelizowaną limonką.
Komisja Konkursowa w składzie: Anita Strzelecka, Joanna Lorc oraz Dominika Bulera wyłoniła zwycięzców:
- I miejsce Eliza Grewling z klasy 3 Tż za sakiewki naleśnikowe z farszem z ricotty i szpinaku oraz pieczarek,
- II miejsce Emilia Konefelt z klasy 3 Tż za pansotti z ziemniakami i ricottą w sosie orzechowym,
- III miejsce Juliusz Kaczmarczyk z klasy 1 Tż za gnocchi z kurczakiem w sosie z suszonych pomidorów i wina.
Warto dodać, że kucharze wykazali się niezwykłą kreatywnością, niebanalnym doborem składników, prawidłowym zastosowaniem technik kulinarnych oraz nietuzinkowym smakiem.
Celem głównym konkursu jest pogłębianie wiedzy o kuchniach obcych narodów. Jesteśmy zdumieni, że konkurs cieszył się dużym zainteresowaniem. Z przyjemnością spotkamy się w przyszłym roku podczas kolejnej edycji, na którą już serdecznie zapraszamy.