
Certyfikat: Szkoła wspierająca uczniów ze specjalnymi potrzebami edukacyjnymi
2022-04-19
Akcja społeczno -edukacyjna „Żonkile”
2022-04-20Zespół Szkół nr 1 w Wągrowcu uczestniczy w Ogólnopolskim Programie Profilaktyki Czerniaka. Jest to bardzo ważny program upowszechniający wiedzę na temat nowotworów skóry.
Czerniak jest agresywnym nowotworem skóry. Pojawia się najczęściej na skórze, ale także w obrębie ust, nosa oraz gałki ocznej. Czerniak charakteryzuje się bardzo agresywnym wzrostem oraz wczesnymi i licznymi przerzutami, które są trudne w leczeniu farmakologicznym. To oznacza, że szybko przechodzi z choroby miejscowej (rozwijającej się w jednym miejscu na skórze) w postać rozsianą tzw. uogólnioną.
Czerniak nie tylko zajmuje powierzchnię skóry. Gdy przejdzie barierę skóry (ma wtedy ok. 1 mm głębokości), dostaje się do naczyń krwionośnych, a następnie za ich pomocą przedostaje się do całego organizmu. Czasem wystarczą 3 miesiące, aby czerniak zaatakował różne obszary ciała.
Z tego względu bardzo istotna jest świadomość zagrożenia, jakie wiąże się ze znamionami na skórze. Klub Promocji Zdrowia zaprosił w kwietniu br. do szkoły panią Mirosławę Skitek, prezesa Stowarzyszenia Chorych na Czerniaka z Poznania. Pani Prezes przygotowała dla młodzieży wykład na temat czerniaka. Uczniowie dowiedzieli się, w jaki sposób powstaje nowotwór skóry, jakie są czynniki ryzyka oraz metody leczenia tej choroby. Młodzież poznała również kryteria ABDCDE, według których sprawdza się czy zmiana na skórze może być nowotworowa. Kryterium A oznacza asymetryczny wygląd zmiany na skórze czy kryterium B mówiące o niepokojącej barwie. Pani prezes opowiedziała również o działalności stowarzyszenia, sukcesach w leczeniu osób z czerniakiem. Klub promocji Zdrowia zorganizował w tym dniu również akcję „Soki w kolorach tęczy”. W kawiarence plenerowej odbyła się degustacja soków wzmacniających organizm na wiosnę. Klasy żywieniowe pod kierownictwem pani Joanny Lorc oraz pani Anity Strzeleckiej przygotowały pyszne koktajle. Soki przygotowano wyłącznie z naturalnych składników: jabłka, szpinak, buraki, pomarańcze czy limonki. W trakcie degustacji młodzież otrzymała ulotki dotyczące czerniaka.